Laptop boleh terbakar dari bateri.


Gambar hanya contoh dari en. google

Pengeluar komputer Hewlett-Packard (HP) menarik kembali peredaran ribuan bateri laptop HP dan Compaq miliknya setelah mendapat laporan bahawa terdapat orang cedera terbakar akibat letupan pada bateri laptop tersebut.Kali ini, ada 54 ribu unit bateri lithium-ion yang ditarik dari pasaran. Sebelumnya, HP juga telah menarik 70 ribu bateri untuk siri yang sama.

Perintah untuk menarik ribuan bateri laptop yang terbakar itu diperintahkan oleh Consumer Product Safety Commission (CPSC) di AS.Menurut juru bicara CPSC, Scott Wolfson, ada 38 laporan yang mengemukakan kes ini.

"Selebihnya ada sebelas orang yang mendapat luka ringan akibat terbakarnya bateri tersebut," katanya. Bateri laptop HP dilaporkan terbakar bila dicharge terlalu lama. Menurut Wolfson, industri harus mengambil tindakan segera untuk memperbaiki masalah ini.

HP sendiri terkilan kerana permasalahan pada bateri hanya menimpa produk-produk HP yang dipasarkan dalam tempoh Ogos 2007 hingga Julai 2008. Oleh itu, pilihlah produk yang tidak mengancam keselamatan..

by,

4 Response to "Laptop boleh terbakar dari bateri."

 1. jfook says:
  26 Mei 2010 10:42 PG

  I don't use battery LOL.

 2. rossoneri says:
  26 Mei 2010 3:29 PTG

  ish, seb bek laaa dah cabot bateri ni awal2..bahaya tul

 3. ohmywtf says:
  27 Mei 2010 4:39 PTG

  wa..luckily i Never use HP!!

 4. Khairul Nizam bin Morsidy says:
  1 Jun 2010 10:06 PG

  oo..baru tau la. bahaya...

Catat Ulasan

Nanged Clik..;)